Ομάδα Τεχνικής Υποστήριξης

6ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής

Η πλατφόρμα τηλε-εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας (http://webex.sch.gr/) είναι μια πλατφόρμα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η ψηφιακή αίθουσα (virtual classroom) που προσφέρει, παρέχει εκτός από την επικοινωνία φωνής και εικόνας, πρόσθετες δυνατότητες όπως διαμοιρασμό περιεχομένου και ηλεκτρονικό πίνακα.

Η πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης Webex άλλαξε και προσφέρεται για αυτήν την σχολική χρονιά σαν υπηρεσία από το ΠΣΔ.

Προαπαιτούμενα στοιχεία για την χρήση του Webex Μeetings από τον εκπαιδευτικό

 Προσωπικός υπολογιστής με μικρόφωνο, ηχεία και κάμερα 
 Σύνδεση στο διαδίκτυο
 Εγκατέστημένη εφαρμογή Webex Meetings

Οι συμμετέχοντες μιας τηλεδιάσκεψης εμφανίζονται στον πίνακα Participants.

Όταν o εκπαιδευτικός ολοκληρώσει επιτυχώς την εισοδό του στην ψηφιακή τάξη και ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη (Start meeting)  μπορεί να δει τους συμμετέχοντες της τηλεδιάσκεψης πατώντας το κουμπί Participants.

Participants1

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης υπάρχει η δυνατότητα της ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων μέσω Chat. Με αριστερό κλικ στο εικονίδιο Chat  Chat1εμφανίζεται το περιβάλλον επισκόπησης Chat στο οποίο o Host ή ο συμμετέχων μπορεί

  • να πληκτρολογήσει ένα μήνυμα και να το στείλει σε όλους ή σε έναν συμμετέχοντα 
  • να δει ένα μήνυμα που του έχει αποσταλεί.

Chat2

Μπορείτε να διαμοιράσετε/κοινοποιήσετε σχεδόν οποιοδήποτε είδος περιεχομένου κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης. Έχετε τη δυνατότητα να μοιραστείτε ολόκληρη την οθόνη σας με τους άλλους συμμετέχοντες ή να επιλέξετε ποια αρχεία και εφαρμογές θέλετε να μοιραστείτε, ώστε να μπορείτε να διατηρήσετε όλα τα υπόλοιπα ιδιωτικά.

Οποιοσδήποτε σε μια σύσκεψη, μπορούν να διαμοιραστεί περιεχόμενο.

Στο επάνω μέρος του κεντρικού παραθύρου της τηλεδιάσκεψης υπάρχει το μενού Share με τις κάτωθι επιλογές:

Share1

Μπορείτε να διαμοιράσετε/κοινοποιήσετε σχεδόν οποιοδήποτε είδος περιεχομένου κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης. Έχετε τη δυνατότητα να μοιραστείτε ολόκληρη την οθόνη σας με τους άλλους συμμετέχοντες ή να επιλέξετε ποια αρχεία και εφαρμογές θέλετε να μοιραστείτε, ώστε να μπορείτε να διατηρήσετε όλα τα υπόλοιπα ιδιωτικά.

Οποιοσδήποτε σε μια σύσκεψη, μπορούν να διαμοιραστεί περιεχόμενο.

Στο κάτω μέρος του κεντρικού παραθύρου της τηλεδιάσκεψης υπάρχει το μενού Share με τις κάτωθι επιλογές:

Share1

Χρήση και διαμοιρασμός πολυμεσικού και διαδραστικού περιεχομένου

1. Επιλέγω από τη Γραμμή Μενού, την επιλογή Share (Διαμοιρασμός) > Share Multimedia (Διαμοιρασμός Πολυμέσων -διαδραστικό περιεχόμενο).

Προσοχή! Στο κουμπί Share (Διαμοιρασμός) στο κάτω μέρος της οθόνης δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Share Multimedia Menu

 2. Στην συνέχεια εμφανίζεται το παράθυρο Share Multimedia (Διαμοιρασμός Πολυμέσων) όπου ο χρήστης καλείται να επικολλήσει το URL (διεύθυνση διαδικτύου) στην οποία υπάρχει το πολυμεσικό περιεχόμενο. Στη συνέχεια πατάμε ΟΚ.

Share Multimedia message

Χρήση και διαμοιρασμός Ασπροπίνακα

1. Στα κουμπιά ελέγχου στο κάτω μέρος της οθόνης μου κάνω κλικ στο κουμπί Share (Διαμοιρασμός) ή επιλέγω από τη Γραμμή Μενού, την επιλογή Share (Διαμοιρασμός) > Share Content (Διαμοιρασμός Περιεχομένου).

 Webex share

2. Στην συνέχεια επιλέγω New Whiteboard (Νέος Ασπροπίνακας), και επιλέγω με κλικ την ένδειξη Share (Διαμοιρασμός).

whiteboard window

Ως Presenter, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Poll για να δημιουργήσετε και να μοιραστείτε ερωτηματολόγια, να φτιάξετε δηλαδή μια δημοσκόπηση. Οι δημοσκοπήσεις μπορούν να είναι χρήσιμες για τη συλλογή σχολίων, τη λήψη ψήφων ή τη δοκιμή γνώσεων.

Ως οικοδεσπότης μιας συνάντησης (host) ή συνοικοδεσπότης (co-host) είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσετε Ομάδες/Δωμάτια Εργασίας Ομάδων. Μπορείτε να δημιουργήσετε αυτά τα δωμάτια οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της συνάντησης και όταν είστε έτοιμοι να τα ξεκινήσετε. Ο οικοδεσπότης μπορεί να δημιουργήσει τα δωμάτια ακόμη και πριν τη συνάντηση.

1. Ενεργοποίηση Ομάδων Εργασίας: Στο μενού Breakout, πατήστε Enable Breakout Sessions (Ενεργοποίηση Ομάδων Εργασίας).

1. Εκκίνηση Ομάδων:

Όταν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε όλες τις ομάδες εργασίας πατήστε Start Breakout Sessions


Webex1

Μετά από κάθε τηλεδιάσκεψη μπορούμε να πάρουμε αναφορές για τους συμμετέχοντες (στην οθόνη, σε αρχείο και σε εκτύπωση, με τα ονοματεπώνυμα, χρόνο συμμετοχής, emails κ.α). Μπορούμε δηλαδή εύκολα να έχουμε ένα αναλυτικό παρουσιολόγιο.

Για Οδηγίες για αυτές τις αναφορές κάντε κλικ παρακάτω:

odigos2

Αποστολή - Μεταφορά Αρχείων

Ο Presenter (Παρουσιαστής) μπορεί να στείλει αρχεία στους υπόλοιπους συμμετέχοντες της τηλεδιάσκεψης.

1.         Στο κεντρικό παράθυρο της εφαρμογής, από το μενού File (Αρχείο) επιλέγω Transfer (Μεταφορά).

Webex File Transfer1 

Προσοχή: Αν η επιλογή Transfer (Μεταφορά) από το μενού File (Αρχείο) είναι απενεργοποιημένη θα πρέπει να γίνετε Presenter (Παρουσιαστής) για να ενεργοποιηθεί.

Επιλογή αρχείου για Μεταφορά

2.         Στο παράθυρο File Transfer (Μεταφορά αρχείου) που εμφανίζεται, πατάω το κουμπί Share File (Επιλογή αρχείου για διαμοίραση).

Webex File Transfer open